موزه حیات وحش دارآباد
موزه حیات وحش دارآباد یکی از بزرگترین و کامل ترین مراکز معرفی طبیعت و حیات وحش می باشد که در سال 1376 افتتاح شده است .
این موزه در زمینی به مساحت ۱۲۰۰۰ متر مربع ساخته شده و ساختمان موزه ۲۵۰۰ متر مربع است .
در این موزه سیر تحول تمام جانداران از جمله حیوانات، گیاهان، باکتری ها و موجودات ذره بینی مشاهده می شود .
در بخش های مختلف موزه حیوانات تاکسیدرمی شده قرار دارد . همچنین در فضای باز این مجموعه حیوانات زنده نیز نگهداری می شوند .
آدرس :
تهران، میدان نیاوران، خیابان دارآباد، بعد از آجودانیه، خیابان موزه
شماره تماس: ۰۲۱۹۶۰۲۷۰۱۱
ساعت کار :
ساعت کاری موزه در شش ماه اول سال از ساعت ۸ صبح الی ۲۰
در شش ماه دوم سال از ساعت ۸ صبح الی ۱۸
این موزه شنبه ها و ایام سوگواری تعطیل است.
البته به دلایل متعددی ممکن است ساعات کاری موزه اندکی تغییر داشته باشد که بهتر است قبل از مراجعه مطمئن شوید .
ورودی و محوطه موزه حیات وحش دارآباد :
وقتی وارد موزه می شوید ابتدا یک فضای سرسبز پر از درختان را خواهید دید که یک حوضچه زیبا در وسط آن قرار دارد . در این محوطه نیمکت هایی برای نشستن قرار داده شده است .
یک باغ وحش نیز در محوطه موزه قرار دارد که برخی از حیوانات مانند طاووس، کبک، عقاب، خرگوش و … درون قفسه هایی نگهداری می شوند.
هنگام ورود به موزه مجسمه بزرگی از دایناسور گیاهخوار به نام کامپتوزاروس را خواهید دید . این دایناسور در دوران ژوراسیک در ایران زندگی می کرده است. طول این دایناسور تقریبا ۶ متر و ارتفاع آن ۷.۲ متر بوده است. این مجسمه توسط هنرمندان ایرانی و افغانستانی در یزد ساخته شده و سپس به تهران آورده شد و از سال ۱۳۸۰ در موزه قرار دارد. رد پایی که از دایناسور به جا مانده دارای ۴۲ سانتی متر طول، ۲۵ سانتی متر عرض و ۴ سانتی متر عمق است. در سال ۱۳۸۰ از این ردپا قالب گیری شد و در کنار مجسمه قرار گرفت.
سالنهای مختلف موزه :
موزه حیات وحش دارآباد دارای ۸ سالن مجزا دارد که در زیر تک به تک آنها را بررسی خواهیم داشت :
- سالن آسیا، اروپا و آمریکای شمالی
در این سالن جانورانی از سه قاره آسیا و اروپا و آمریکای شمالی وجود دارند. جانورانی چون ببر سیبری، خرس قهوه ای آمریکای شمالی، گوزن زرد اروپایی و شاموا از قاره های اروپا و آمریکای شمالی و جانورانی چون ببر بنگال، طاووس نر و ماده از هند و سریلانکا و تعدادی دیگر از حیوانات درون سالن به نمایش گذاشته شده اند. همچنین درازترین مار دنیا معروف به پیتون و بزرگترین گوزن دنیا به نام موس در این سالن نگهداری می شوند.
- سالن شمال ایران
در این سالن برخی از پرندگان تاکسیدرمی شده به نمایش گذاشته شده اند. برخی از حیوانات بومی مربوط به شمال کشور نظیر قرقاول، شوکا، شاه بوف، آهو، فلامینگو، قوچ ارمنی، قوچ البرزی از شمال غرب ایران و حیواناتی نظیر قوچ های اوریال و پازن ها از شمال شرق ایران به نمایش گذاشته شده اند. همچنین فیل ماهی خزر که طول آن بیش از چهار متر است به همراه حیوانات دیگری همچون گراز، پلنگ، گربه، سیاه گوش و غیره در این سالن وجود دارند.
در این قسمت پوست گونه منقرض شده ببر مازندران نیز قرار دارد . ببر مازندران را به نام های ببر هیرکانی، ببر کاسپین یا تورانی نیز می شناسند. زیستگاه ببر هیرکانی از غرب چین تا سواحل دریای سیاه و شمال ایران را شامل میشد و از بزرگترین گربه سانان جهان بود که حدود نیم قرن پیش در ایران منقرض شد.
- سالن مرکز و جنوب ایران
در این سالن پراکندگی گونه های جانوری در مرکز و جنوب ایران را نشان می دهد . دو نمونه از نادرترین پستانداران ایران و جهان به نام های گور ایرانی و یوزپلنگ ایرانی که در معرض خطر انقراض قرار دارند را می توان در این سالن دید. همچنین یکی از انواع لاشخورها به نام دال در وسط سالن روی سقف قرار گرفته است. تعدادی از پستانداران مانند شغال، روباه، کفتار، کاراکال و … نیز در این سالن قرار دارند .
- سالن آفریقا
در این سالن تعدادی از پرندگان مهاجر و پستانداران آفریقا و ایران وجود دارند. همچنین عاج فیل و جمجمه گاو وحشی آفریقایی به همراه کرگدن سیاه، سگ وحشی، پلنگ و گراز زگیل دار آفریقایی و آنتیلوپ ها در این سالن به نمایش گذاشته شده اند.
- سالن آبزیان و خزندگان
در این سالن همزمان می توانید از تماشای جانوران زنده و جانورانی که تاکسیدرمی شده اند لذت ببرید. جانوران زنده این سالن شامل دو رده از خزندگان و ماهی ها است. نمونه های گوناگونی از ماهی هایی که در آب های شیرین زندگی می کنند و زیستگاه آن ها آسیا، آفریقا و آمریکای جنوبی است به همراه چندین نمونه از ماهی های خلیج فارس به چشم می خورد.
در بخش خزندگان نیز از انواع مارهای سمی و غیر سمی که در نقاط مختلف ایران زندگی می کنند، نگهداری می شود.
- سالن زمین شناسی
در این بخش دوره های مختلف زمین شناسی به صورت شماتیک و دیوراما به نمایش درآمده اند. همچنین نمای کلی از دوره های مختلف زمین را به همراه سنگواره های مختلفی که قدمت آن ها به بیش از یک میلیارد سال می رسد در معرض نمایش گذاشته اند .
حدود ۵۴۲ تا ۲۵۱ میلیون سال پیش یعنی از دوران پالئوزوئیک تعدادی مرجان، خارپوست، اسفنج و سفالوپود به جا مانده و در این سالن به نمایش گذاشته شده اند. همچنین از دوران مزوزوئیک (مربوط به ۲۵۱ تا ۶۵ میلیون سال پیش) و از دوران سنوزوئیک (۶۵ میلیون سال پیش) تعدادی دو کفه ای، شکم پا و … در این سالن به چشم می خورند. سالن زمین شناسی به چند بخش تقسیم می شود که در ادامه به توضیح مختصری از آنها می پردازیم:
کانی شناسی
تعداد زیادی کانی و سنگ در این سالن دیده می شود که بسیاری از آن ها کاربردهای دارویی، صنعتی و ساختمانی دارند. در موزه حیات وحش دارآباد بیش از ۱۰۰ نوع کانی سیلیکاته و غیر سیلیکاته به چشم می خورد. هر کدام از کانی ها خصوصیات مخصوص به خود را دارند. اسم برخی از کانی های موجود در موزه عبارت اند از: کوارتز، فیروزه، میکا، کلسیت، تورمالین و غیره.
فسیل شناسی
فسیل که نام دیگر سنگواره است از بقایای جانوران در طی میلیون ها سال ایجاد می شود. قدمت برخی از فسیل های موجود در موزه دارآباد به یک میلیارد سال پیش بازمی گردد و از جذابیت زیادی برخوردار هستند. مهم ترین فسیل های این بخش عبارت اند از: کلیپه استر، میکراستر، پرودوکتوس، اسپیرفر، دسموسراس و غیره.
فروشگاه صنایع دستی موزه دارآباد
در بخش زمین شناسی یک فروشگاه صنایع دستی نیز وجود دارد که می توانید از آن خرید کنید.
- سالن گیاه شناسی
سالن گیاه شناسی موزه حیات وحش دارآباد دارای ۶۰۰ گونه گیاهی خودرو از تمام نقاط ایران است. تقسیم بندی این سالن بر اساس جغرافیای گیاهی بوده و به نواحی هیرکانی، ایران-تورانی و خلیج فارس-عمانی تقسیم می شود. این سالن در سال ۱۳۹۴ شروع به فعالیت کرده و اولین موزه گیاه ایران به حساب می آید و دارای حداقل پنجاه گونه بومی است.
- سالن پروانه
سالن حشرات یا سالن پروانه موزه دارآباد در قسمت شمالی محوطه قرار دارد و دارای انواع حشرات، بند پایان و پروانه های بومی و غیر بومی است. تاکنون حدود ۲۰۰۰۰ نوع پروانه در جهان شناسایی شده اند و هر کدام از زیبایی های خاصی برخوردار هستند. در این سالن به غیر از پروانه، انواعی از سوسک ها، عقرب ها و رتیل ها را نیز می توانید از نزدیک ببینید.
این سالن بر اساس جغرافیای جانوری به ۸ قسمت اصلی تقسیم شده است:
قاره کهن (Paleartic)
قاره جدید (Nearctic)
آفریقای گرمسیری (Aftropical)
دنیای گرمسیری جدید (Neotropical)
هند ومالزی (Indo – Malayan)
استرالیا (Australian)
جنوبگان (Antarctica)
جزایراقیانوسی (Oceanic Island)
علاوه بر اینها بخش ها و امکانات آموزشی و تفریحی دیگری در موزه وجود دارد که عبارتند از :
کتابخانه تخصصی موزه حیات وحش دارآباد
در این موزه یک کتابخانه تخصصی با بیش از ۲۷۰۰ جلد کتاب فارسی و ۱۶۰۰ جلد کتاب لاتین وجود دارد تا علاقمندان بتوانند از آن استفاده کنند.
کارگاه تاکسیدرمی
اگر دوست دارید بدانید که چگونه حیوانات را تاکسیدرمی می کنند، می توانید در کارگاه تاکسیدرمی موزه شرکت کنید و با تمام فنون آن آشنایی پیدا کنید. در این کارگاه روش ساخت دیوراما نیز آموزش داده می شود .
دامپزشکی و فروش حیوانات :
در کنار موزه حیات وحش دارآباد یک دامپزشکی وجود دارد که به درمان حیوانات رسیدگی می کند. همچنین برخی از حیوانات نظیر خرگوش، سگ، گربه، سنجاب، پرنده و لاک پشت به فروش می رسند.
دکتر لند
دکتر لند مانند یک بیمارستان واقعی ساخته شده و مختص کودکان ۵ الی ۱۲ سال است. کودکان در دکتر لند می توانند با تجهیزات پزشکی شبیه سازی شده آشنا شوند و جواب بسیاری از سوال های خود را پیدا کنند. این بیمارستان شامل بخش های اورژانس، اتاق عمل، چشم پزشکی، دندان پزشکی، اطفال و نوزادان، رادیولوژِی و سونوگرافی و … می شود و بچه ها بعد از پوشیدن روپوش سفید از بخش های مختلف دیدن می کنند و کارشناسان توضیحات لازم را بیان می کنند.
ساعات کاری: شنبه الی چهارشنبه از ساعت ۱۱ الی ۲۱ و پنجشنبه، جمعه و ایام تعطیل از ۱۰ الی ۲۲
هیومن پارک تهران
در این پارک بدن انسان را در اندازه ای بزرگتر به نمایش گذاشته شده است . با ورود به این پارک می توان اعضا را با جزئیات دقیق تر و از نزدیک مشاهده کرد. هیومن پارک تهران، کامل ترین پارک بدن انسان در آسیا می باشد.
ساعات کاری: شنبه الی چهارشنبه از ساعت ۱۱ الی ۲۱ و پنجشنبه، جمعه و ایام تعطیل از ۱۰ الی ۲۲
رویا پارک دارآباد
یکی از تفریحات جالب این موزه، رویا پارک است. اگر علاقه زیادی به عکاسی دارید حتما به رویا پارک سر بزنید. بیش از ۱۰۰ اثر هنری را می توانید در این پارک مشاهده کنید. همه چیز طوری طراحی شده تا حواس پنجگانه شما را به اشتباه بیاندازد. می توانید عکس های عجیب با ژست های مختلف بگیرید و از خطای دیدی که ایجاد می کند نهایت استفاده را ببرید و عکس های متفاوت ثبت کنید.
ساعات کاری: روزهای شنبه تا چهارشنبه از ۱۱ تا ۲۱ و روزهای پنجشنبه، جمعه و تعطیل از ۱۰ تا ۲۲
سینمای شش بعدی
یک سینمای شش بعدی با ظرفیت چهل نفر در سالن جانوران آسیا، اروپا و آمریکای شمالی وجود دارد. حدود ۲۰ فیلم در این سینما نمایش داده می شود که مدت زمان هر کدام ۵ دقیقه است. این سینما مجهز به سیستم لرزش، حرکت به چپ و راست، پاشیدن آب و وزش باد نیز می باشد.
سالن آمفی تئاتر موزه حیات وحش دارآباد
موزه حیات وحش دارآباد مجهز به سالن آمفی تئاتر با ظرفیت ۷۰ نفر است. از این سالن برای برگزاری کلاس های آموزشی، سمینارها و همایش های گوناگون استفاده می شود.
رصدخانه موزه حیات وحش دارآباد
رصدخانه دارآباد مدرن ترین رصدخانه خورشیدی در تهران است که بازدیدکنندگان علاوه بر مشاهده خورشید در روز می توانند سایر سیاره ها، ماه و سایر اجرام آسمانی را در شب تماشا کنند. در این قسمت، موزه شهاب سنگ نیز وجود دارد که می توانید از آن دیدن کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟در گفتگو ها شرکت کنید!