مسجد جامع سمنان

مسجد جامع سمنان یکی از آثار باستانی و با ارزش در سمنان است.

در طول تاریخ تغییرات و تحولات زیادی در این مسجد به وجود آمده‌ است، اما هم‌ اکنون در آن آثار دوران سلجوقی و تیموری دیده می‌شود.

عقیده بر این است که این مسجد در قرن نخست هجری و بر روی خرابه‌های آتشکده بنا شده است. مسجد جامع سمنان در طول تاریخ از لحاظ مذهبی، فرهنگی و اجتماعی از ارزش و اعتبار زیادی برخوردار بوده‌ است.

مسجد جامع سمنان مسجد جامع سمنان

تاریخچه :

در زمان خلافت علی بن ابیطالب، ایشان فرمودند که از کوفه تا بخارا ۱۰۰۱ مسجد بنا کنند، در حکومت عبدالله بن عمر، ثروتمندان سمنان مسجد کنونی این شهر را ساختند ولی این بنا دارای چندان شکوهی نبود. پس از آن بارها افراد زیادی بر بنای ابتدایی افزودند، مانند :

  • گنبد باختری و شبستان شمالی را با مار خواجه‌وند را خواجه ابوسعید سمنانی و خواجه نظام‌الدین در دوران سلطنت سنجر سلجوقی ساختند .
  • شبستان جنوبی را شیخ رکن‌الدین علاءالدوله سمنانی در زمان وزارت ارغون‌خان بنا نمود
  •  در زمان فتحعلی شاه، ذوالفقارخان به تجدید شبستان جنوبی که خراب شده بود پرداخت
  • مسجد خاوری را خواجه کیقباد بن ملک شرف‌الدین سمنانی ساخته
  • ایوان متصل به گنبد را خواجه عزالدین محمد بالیچه سمنانی وزیر میرزا شاهرخ بنا کرده‌ است.

 

مناره سلجوقی مسجد جامع سمنان :

مناره مسجد جامع سمنان یکی از منارهای تاریخی ایران متعلق به دوره سلجوقیان به‌ شمار می‌رود که در گوشه شمال شرقی مسجد جامع قرار دارد. ارتفاع این منار از سطح زمین ۳۱/۲۰ متر می‌باشد و از روی بام به ارتفاع ۲ متر کتیبه‌ای با طرح و نقش بسیار زیبا از آجر و با خط کوفی تزئین شده‌ است. این بنا قدیمی‌ترین منار جنبان ایران می‌باشد در مرکز این منار محوری چوبی قرار دارد که با تکان دادن آن کل منار حرکت می‌کند.

گفته شده است که در زمان های قدیم از این مناره به عنوان فانوسی بزرگ استفاده میکردند و کاروانیان با دیدن آن راه خود را پیدا می‌کردند.

مسجد جامع سمنان

مسجد جامع سمنان

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *