مقبره باباپیر

مقبره باباپیر  یا شیخ اباعدنان قریشی مربوط به سده شم و هفتم هجری قمری است و در شهرستان خوانسار قرار دارد .

به غیر از شیخ اباعدنان قریشی 6 نفر دیگر از عرفا در این مکان دفن هستند و  بر روی صندوق چوبی داخل بقغه به سال ۹۵۴ چنین نوشته شده‌ است:

چاکر و بنده ائمه دین شیعه پاک صدر دین حسین و در طرف دیگر نوشته شده مشایخ العظام الکرام (شیخ نظام الدین حیدر و شیخ شرف الدین هدایت الله و شیخ فتوح الدین عبدالفتاح و شیخ کمال الدین عارف و شیخ اباعدنان و شیخ شمس الدین محمد و شیخ زین الدین علی و شیخ تاج الدین حسن خدام هذه البقه المتبرکه

 

آدرس :

خوانسار، خیابان سرچشمه ، پلاک ۲

مقبره باباپیر مقبره باباپیر

مشخصات بنا :

آرامگاه اولیه تنها با سنگ بر روی چشمه‌ای به نام «چشمه پیر» ساخته شده بود و بنای فعلی مقبره باباپیر در دوره صفویه بر روی آرامگاه قبلی به سبک مغولی یا سلجوقی احداث شد. یکی از اشخاص مدفون در بقعه شیخ اباعدنان قریشی  «صدرالدین حسین» است که مرشد شیخ زاهد گیلانی و مراد شیخ صفی الدین اردبیلی نیای شاهان صفوی بوده‌ است به همین دلیل شاهان صفوی برای این بقعه اهمیت خاصی قائل بودند و زیارتگاه رجال و شاهزادگان صفوی بود، به این دلیل به دستور مریم بیگم همسر شاه طهماسب صفوی در خوانسار مدرسه و حمام نیز ساخته شده‌ است .

بقعه باباپیر دارای گنبد دو پوش دو متری ، ۱۲ ترکی از نوع گنبدهای رک یا نوک تیز با مصالح لاشه سنگ و آجر است. (۱۲ ضلع نشانه‌ای از ۱۲ امام یا ۱۲ تَرک کلاه صفویه می‌باشد)

می‌گویند؛ پوشش این گنبد از طلا بوده که در قرن ۱۳ در سالهای قحطی به سرقت رفته و درب قدیمی بقعه نیز که به صورت گره چینی بوده در سال ۱۳۵۷ به سرقت رفته‌ است .

این بنا در سالیان پذشته چندین بار مرمت شده است .

 

ثبت در فهرست آثار ملی ایران :

این مکان در تاریخ ۱۰ آبان ۱۳۵۴ با شماره ثبت ۱۱۲۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌ است.

 

شیخ اباعدنان قریشی که بود؟

صاحب این بقعه از پایه‌گذاران مذهب شیعه جعفری در اوایل قرن هفتم در شهرهای اصفهان، بروجرود، لرستان، نهاوند و خوزستان بود وشیخ صفی‌الدین اردبیلی در سال ۶۷۸ برای کسب دانش به نزد ایشان رفته بود .

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *