قلعه جوشین
قلعه جوشین و یا به بان محلی و ترکی جوشون قلعه سی یکی از قلعههای تاریخی شهرستان ورزقان در شمال استان آذربایجان شرقی است .
این قلعه یکی از قلعه ها و دژ مستحکم انقلابیون تاریخ ارسباران آذربایجان بوده است که اکنون به محل توریستی و گردشگری تبدیل شده است.
مکان دقیق :
این قلعه در ۳۵ کیلومتری غرب ورزقان و ۳۰ کیلومتری شرق خاروانا و در محدوده ی جوشون چایی با فاصله ۲ کیلومتری از روستای جوشین و در منطقهای کوهستانی و سختگذر در بالای یک کوه مرتفع صخرهای قرار گرفته است.
پیشینه :
این قلعه در زمان قدیم یک مرکز فرماندهی و در پایین آن محل سکونت نیروهای دفاعی قرار داشته است. گفته میشود وقتی آتش در این قلعه روشن میشد از قلعه بابک، آغچه قلعه و قیزقلعه سی واقع در جمهوری آذربایجان دیده میشده است. این قلعه در حمله اعراب به ایران یکی از مراکز مقاومت بود. در گذشته گردنه صعب العبور جوشین در مجاورت قلعه جوشین عمدهترین مرکز تجمع راهزنان بوده است. این قلعه جنبه دفاعی داشته و گفته میشود در زمان حمله اعراب در زمان خلیفه دوم، قلعه جوشین مرکز مقاومت مردم محلی دیزمار بوده است و اعراب بارها شکست خورده در نهایت با خدعه توانستند این قلعه را تسخیر کنند.
دره رود جوشین ارتفاعات رشته کوه پیر سقا را از ارتفاعات قلعه جوشین جدا کرده است.
با توجه به سفالینههای ۶۵۰۰ ساله اکتشاف شده قدمت این قلعهٔ جوشین به دوره نوسنگی هزاره اول قبل از میلاد مسیح بر میگردد.
معماری :
از مهمترین ویژگی های معماری این قلعه وجود پلکانهای کنده شده در دل کوه و دیوارهای خشکه چین ساخته شده از سنگ در قسمت غربی آن می توان نام برد که، اکنون به صورت آوار فروریخته نظر بازدیدکنندگان به را به خود جلب میکند.این پلکان ها که به زبان محلی قرخ پله نامیده شدهاند یکی از راه های صعود افراد محلی به قلعه است که در طرف جوشین وجود دارد.
درسکوهای بالای قلعه حوض و انبارهایی است که، به وسیله ی کانالها و قناتهای سطحی آب برف و باران به درون آنها هدایت میشده است.
درمحوطه ی قلعه سفالهای رنگین پیدا شده است به صورت چرخساز باخمیرمایه ی موادکانی هستندکه، بسیار زیبا و ظریف و هنرمندانه ساخته شدهاند.
ارتفاع قلعه از سطح دریا در حدود ۱۸۰۰ متر و ارتفاع صخره قلعه حدود ۳۰۰ متر و شیب سه طرف قلعه بسیار تند است و نمیتوان بالا رفت. فقط از یک مسیر تنگ کوهستانی که در جهت روبروی امامزاده جوشین قرار دارد یک یا دو نفر به سختی میتوانند صعود کنند.و یک مسیر پلکانی که از هزاران سال قبل برای صعود به قلعه استفاده میشده است و اکنون افراد محلی جوشین از آن استفاده میکنند.
تزئینات، به کاررفته روی سفالینهها شامل نقوش کنده شده هندسی، موجی، نوارهای افقی و خطوط نقطه چین میباشد که، این تنوع و ظرافت درنوع خود بی نظیر است.
پلههای ورودی این قلعه از سنگ تراشیده شده و همینطور به قوت خود باقیماندهاند،
از بقایای قلعه دو صخره بزرگ در جناحین شرقی و غربی که احتمالاً برای دیدبانی استفاده میشده و حوضچههای حفر شده در داخل سنگها که برای ذخیره آب به کار میرفته است. تعدادی گودالهای کوچک استوانهای را نیز میتوان نام برد که محل استقرار مشعل بوده است. همچنین در زمین های جوشین دیوارهای قلعه که حیاط قلعه را تشکیل میدادند بعد از هزاران سال حفظ شدهاند .
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟در گفتگو ها شرکت کنید!