روستای کندوان
روستای کندوان یکی از شگفت انگیزترین روستاهای جهان در آذربایجان شرقی و فاصله حدود 40 کیلومتری تبریز است .
این روستا بر روی سنگ ها و کوه بنا شده و خانه های آن غارهایی هستند در دل کوه .
نام قدیم این روستا (گون دوغان Gündoğan) و ( کندجان) هم بوده است .
معماری روستای کندوان :
این روستا در دامنههای سهند قرار دارد و به خاطر معماری صخرهای آن معروف است که در اثر فعل و انفعالات آتشفشانی کوههای سهند ایجاد شدهاست. تودهها و گدازههای مذاب آتشفشانی، به وسیله باد، برف و باران در طی هزاران سال متمادی شکل گرفته و به فرم کران درآمدهاست.
معماری بومی روستای کندوان معماری صخرهای است، این روستا به سبب ویژگی معماری صخرهای و بافت مخصوص آن در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیدهاست. کندوان یکی از سه روستای صخرهای جهان است که این موجب جذابیت آن شده است.
در حقیقت آنچه به کندوان هویت باستانی و تاریخی دادهاست، وجود ۱۱۷ خانواده و منزل مسکونی درون تودههای مخروطی و هرمی شکل است. وجه تسمیه کندوان نیز به خاطر خانههای کندویی شکلی است که در دل این صخرههای مخروطی قرار گرفتهاند. اجزای خانهها شامل تنور، اتاقها، صندوق خانه، آشپزخانه و غیره بوده و قطر دیوارها بین ۲ تا ۳ متر است .
منحصر به فرد بودن کندوان :
کاپادوکیه ترکیه و داکوتا آمریکا هر دو دارای معماری صخرهای هستند ولی تفاوت کندوان با این دو روستا جاری بودن زندگیست زیرا در آن دو روستا دیگر کسی زندگی نمیکند .
تاریخچه :
بر اساس شواهد و مستنداتی که از گذشته بر جای ماندهاند، کندوان را در قرن هفتم هجری ساکنین روستایی به نام “حیله ور” به وجود آوردند. این مردم که برای در امان ماندن از هجوم مغولها به دنبال سر پناهی امن بودند، به دشتی در نزدیکی کندوان مهاجرت کرده و پس از گذشت سالها با حفاری کوههای کله قندی کندوان درون آنها سکنی گزیدند.
آب معدنی :
چشمه ای در کندوان جاریست که آب آن بسیار سبک و خاصیت درمانی دارد . بسیاری از کسانی که سنگ کلیه دارند و یا کلیه سنگ ساز دارند از این منطقه آب با خود میبرند و استفاده میکنند .
مشاغل :
حرفه اهالی کندوان تحت تأثیر آب و هوا و اقلیم این منطقه است. به علت ارتفاع بالا و وجود برف در تمام مدت سال و ذوب تدریجی برفها، مراتع طبیعی در اطراف روستا وجود دارد که همین امر موجب شده تا دامداری جزو فعالیتهای اصلی اهالی به شمار رود. کشاورزی دیمی نیز در دامنهها و زمینهای ناهموار منطقه در مسیر چشمهسارهای پرآب کوهستانی انجام میشود. باغداری نیز از دیگر شغلهای مردمان این روستا است.
سوغات :
عسل از مهمترین محصولات کندوان است. لبنیات، گردو، گیاهان دارویی، دوشاب (شیره انگور) ، عسل و بادام از خوراکیهایی است که میتوانید با خود از این روستا سوغات ببرید. همچنین گلیم، جاجیم و روسریهای کلاقهای نیز از صنایع دستی تولید شده این منطقه است.
ثبت ملی :
در تاریخ ۱۵ اردیبهشت ۱۳۷۶ با شماره ی ثبت ۱۸۵۷ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است .
ثبت در فهرست بهترین دهکدههای جهانی گردشگری در سازمان جهانی گردشگری :
همچنین این روستای بی نظیر در مهر ماه 1402 و در حاشیه بیست و پنجمین مجمع عمومی سازمان جهانی گردشگری که در شهر سمرقند ازبکستان برگزار شد توانست در رقابت با بیش از ۲۰۰ روستا از کشورهای مختلف در فهرست دهکدههای جهانی سازمان جهانی گردشگری جای بگیرد.
نحوه دسترسی :
از تبریز به سمت شهر جدید سهند میروید و از آنجا فاصله کمی تا اسکو دارید و وارد اسکو می شوید . راه کندوان از داخل شهر اسکو است و در یک جاده حدود 18 کیلومتری از اسکو به کندوان میرسید .
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟در گفتگو ها شرکت کنید!