آرامگاه چهار تاقی
آرامگاه چهار تاقی یا چهارطاقی تیموری در شهرستان شیروان ، روستای زیارت واقع شده است .
این بنا متعلق به عید خواجه از سرداران معروف تیمور گورگانی می باشد .
معماری آرامگاه چهار تاقی :
این بنا با توجه به ویژگیهای معماری و کاربری از آثار منحصر به فرد استان خراسان شمالی است که دارای ویژگی آرامگاهی است. اگر چه در سنگنوشته قبر داخل مقبره تاریخ این اثر تاریخی 785 ه.ق عنوان شده است، اما اطلاعات کافی از زمان دقیق ساخت خود بنا موجود نیست و در متون هم به ساخت آن اشاره نشده و بخشهای کمی از کتیبه باقی مانده است و سنگ بنا نیز از محل اصلی به سرقت رفته است. همچنین با وجود انتساب این بنا به دوره تیموری، «هشتضلعی» بودن سقف و همچنین سردابهای بودن آن، گمانه همدوره بودن با دوره ایلخانی را قویتر میکند.
ساختمان این چهارطاقی تیموری خشتی و نمای بیرونی آن هشت ضلعی و «طاقنماهایی» با پوشش جناقی و آجرچینی خفته راسته که در قسمت ساقه گنبد تزیین شده است که فضای درونی آن دارای اندود گچی است. این هشت ضلعی به گونهای است که اضلاعی که درگاه ورودی به داخل آرامگاه دارد، نزدیک به 6 متر و دیگر اضلاع 4 متر و 20 سانتیمتر درازا دارند و بخش بالایی بنا قوسی شکل ساخته شده است که در زیر و بالای درها، نورگیرهایی به پهنای درها دیده میشود. بنا دارای گنبدی است که بلندای آن از بخش بالایی بنا 2 متر و 50 سانت و تا زیر گنبد 4 متر و 20 سانتیمتر است. بالای سردرها دورتادور به رنگ فیروزهای گچبری و کتیبهای ایجاد شده که از نقوش اسلیمی استفاده شده است.
بازسازی :
این بنا در سال ۱۳۵۶ برای نخستین بار بازسازی و بهسازی شد که به اصالت بنا آسیب زیادی وارد شد. در سالهای ۱۳۸۴ و ۱۳۸۶ نیز برای پیشگیری از ریزشها اقداماتی انجام گرفته که نتیجه آن یافتن ورودی بنا با کف سردابهای و همچنین دیوار محصور کننده در اطراف بنا بود که از خاک بیرون کشیده شد. به احتمال بسیار این دیوار محصورکننده در دورههای بعد برای پیشگیری از پیشروی قبرها به محل ساخته شده است. کف سردابه در عمق 160 سانتیمتری از سطح فعلی زمین قرار گرفته است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟در گفتگو ها شرکت کنید!