قلعه جلال الدین
قلعه جلال الدین مربوط به دوران تاریخی پس از اسلام و در نزدیکی شهرستان جاجرم واقع شده است .
ثبت در فهرست آثار ملی ایران :
این اثر در تاریخ ۳ بهمن ۱۳۵۶ با شماره ثبت ۱۵۷۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است .
موقعیت جغرافیایی و معماری قلعه جلال الدین :
قلعه جلالالدین در حدّ فاصل جاده گرمه به جاجرم ، بر روی تپه نسبتاً بلند سنگی قرار گرفته است. این قلعه با پلانی شش گوش، دارای شش برج مدور در اطراف است و درِ ورودی آن در ضلع جنوبی قرار دارد که در گذشته عمارتی نیز بالای درِ ورودی قرار داشته است.
این قلعه در داخل از چهار اتاق در میان برجها ساخته و خمرههایی نیز در بدنه دیوارهای داخلی جهت جمعآوری آب و آذوقه ایجاد شده است. در ضلع جنوبی و سمت راست درِ ورودی این قلعه راه پلهای جهت دسترسی به برجهای نگهبانی قرار دارد و روزنههایی در تمام طول دیوارهای اطراف و برجها نیز ایجاد شده است. در پایین و ضلع جنوب غربی قلعه چشمه آب شیرینی وجود دارد که آن نیز موسوم به جلالالدین میباشد و آب آن به طرف جنوب شرق و به طرف جاجرم جریان دارد. عمده مصالح این قلعه از سنگ و ملاط ساروج و در بعضی نقاط از آجر میباشد. ارتفاع برجها و دیوارهای آن حدود ۱۲ متر است . این قلعه در گذشته دو یا سه طبقه بوده است .
درون قلعه در طرف شمال غربی، چاهی است مخصوص آب قلعه که حالا تقریباً 21 متر عمق دارد و مشخص است که پر شده است. ، این چاه پایابی بوده که آب از آن با مشک بالا میآوردهاند. در دهنه چاه بنایی ساخته نشده و همان حفره است و در اطراف چاه آثار کلنگ دیده نمیشود؛ بنابراین به نظر میرسد که این دهنه طبیعی است .
نظرات متفاوت درباره ساخت این قلعه :
نظریات متفاوتی در خصوص این که این قلعه متعلق به چه کسی بود ، وجود دارد.
عدهای این قلعه را به جلالالدین سلجوقی و عدهای آن را به جلالالدین؛ بنیانگذار سلسله جلالیه نسبت میدهند اما نظریهای که در حال حاضر مطمئنتر و محتمل تر از بقیه به نظر میرسد این است که قلعه جلالالدین یک قلعه نظامی است که مربوط به قرن هفتم هجری قمری میباشد و آن را به سلطان جلالالدین خوارزمشاه نسبت میدهند. بر اساس این نظریه به نظر میرسد که این قلعه به دستور سلطان جلالالدین و در هنگام حمله مغول به ایران و در جریان جنگ و گریزهای سلطان جلالالدین و در زمانی که وی پس از مرگ پدرش در جزیره آبسکون (آشوراده کنونی) از سمت مازندران به سمت شرق ایران حرکت نمود تا خود را برای مقابله با سپاهیان مغول آماده سازد، ساخته شده باشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟در گفتگو ها شرکت کنید!