تالاب میقان
تالاب میقان در استان مرکزی قرار دارد .
موقعیت جغرافیایی تالاب :
تالاب میقان با وسعت ۲۵ هزار هکتار در ۱۵ کیلومتری شمال شرق شهر اراک و در جنوب شهر داوودآباد و مجاورت روستاهای راهزان و ده نمک و میقان واقع شده است .
مساحت ، ارتفاع و سطح تالاب میقان :
مساحت آبگیر تالاب بسته به میزان آب ورودی جذب شده بین ۱۰ هزار تا ۱۲ هزار هکتار تغییر میکند. ارتفاع متوسط آن از سطح دریای آزاد ۱۷۰۰ متر و میزان بارندگی سالیانه آن ۲۵۸ میلیمتر است. سطح آب تالاب (در فصلهای مختلف سال) بین مانداب تا ۱۴۰ سانتیمتر است
منابع تأمین آب تالاب از کجاست ؟
- بارشهای جوی
- آب سه رودخانه قره کهریز، فراهان و شهراب
- پساب تصفیه فاضلاب اراک
تاریخچه :
تاریخ شکلگیری منطقه به دوران پالئوسن باز میگردد. در این دوره در اثر نیروهای تکتونیکی و فشار صفحه عربستان، منطقه دچار فروافتادگی شده و ارتفاعات اراک و آشتیان به موازات آن بالا آمده است. زمین شناسان معتقدند افتادگی بزرگی زون ایران مرکزی و زون سنندج – سیرجان در راستای شمال غرب به جنوب شرق که در امتداد گسل سراسری زاگرس قرار دارد، موجب تشکیل این تالاب شده است .کارشناسان برای این تالاب پیشینهای دوهزار ساله را تخمین زدهاند.
از نظر زمین ساختی، حوضه میقان از دو واحد بزرگ کوهستانی در حاشیه و دشت رسوبی در بخش میانی تشکیل شده است. حوضه میقان به صورت سیستم گرابنی است که در امتداد دو گسل، فرو افتادهاست. علت بسته شدن و استقلال حوضه، چینخوردن و بالا آمدن ته نشستهای زمان پالئوسن حاشیه شرق حوضه و هم زمان فرو افتادن دشت میانی در اثر رخداد تکتونیکی پاسادنین در عهد پلیستوسن است. ته نشستهای این دوره شامل آبرفتهای قدیمی، آبرفتهای جوان، کفههای رسی و نمکی است که سطح نسبتاً پهناوری از حوضه را فرا گرفته است .
ویژگی های بومی شناسی :
- سالانه تعداد زیادی از پرندگان مهاجر را در خود جای میدهد که در میان آنها بعضی از گونههای نادر و حمایت شده دیده میشوند. به علت جمعیت بالای درنا در تالاب نسبت به زیستگاههای دیگر کشور، این تالاب اهمیت بیشتری پیدا کرده است.
- پوشش گیاهی منطقه بیشتر از نوع گیاهان شورپسند یا هالوفیت بوده که از این نظر نیز تالاب یکی از ذخیرهگاههای مهم گیاهان شور کشور بهشمار میرود. علاوه بر پرندگان، گونههای پستانداران، آرتمیا و انواع جلبک آب شور از دیگر جانداران تالاب و محیط اطراف آن هستند.
- به علت شوری آب، لایههای نمکی در منطقه دیده میشود، علاوه بر این گنبدهای نمکی نیز در سطح زیرین منطقه وجود دارند که تحت تأثیر گسلهای منطقه باعث لرزه خیزی خفیف در منطقه میشوند. این تالاب دارای بزرگترین منبع سولفات سدیم در کشور است که شرکت املاح معدنی ایران حق برداشت از معادن این تالاب را اخذ کرده است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟در گفتگو ها شرکت کنید!